Proč zvolit šikmou střechu?

Proč zvolit šikmou střechu?

Každý investor se ve fázi plánování stavby domu musí rozhodnout o typu a tvaru střechy. Zvolené řešení ovlivní nejen vzhled celého domu, ale i otázky související s jeho odolností proti větru, tepelnou izolací a vnitřním uspořádaní domu. Šikmá střecha je nejoblíbenější formou používanou u rodinných domů. Jaké jsou argumenty pro volbu takového řešení?

Stylová rozmanitost a estetika

Šikmá střecha – je řešení se sklonem větším než 20 stupňů. Dokonale se snoubí s tradiční a moderní architekturou a pokaždé zdůrazňuje individuální styl domu. Po estetické stránce nabízí taková střecha investorům mnohem více možností než střecha plochá. Umožňuje větší volnost při utváření stylu a charakteru domu, mimo jiné prostřednictvím možnosti instalace různých typů krytiny.

Existuje mnoho typů šikmých střech, z nichž nejoblíbenější jsou sedlová střecha, valbová střecha, pultová střecha nebo mansardová střecha. Díky tomu je mnohem snazší přizpůsobit náš projekt vlastním očekáváním, místním klimatickým podmínkám, ale i převažujícím stavbám v dané oblasti. Aby byl vzhled střechy ještě atraktivnější, můžeme na šikmou střechu zaprojektovat vikýř nebo volské oko.

Účinná ochrana a odolnost

Vysoká odolnost je další z výhod šikmé střechy. Proto se vyplatí zvolit toto řešení, mimo jiné i kvůli účinné ochraně před negativními povětrnostními vlivy. Chrání dům před deštěm lépe než plochá střecha. Nahromaděný déšť a sníh po ní pod vlastní vahou nebo odtáváním stéká dolů. Na ploché střeše jej budeme muset odstranit sami – stejně jako zbytkové listí a další druhy nečistot.

V případě střechy s okapy budou navíc stěny domu chráněny před vlhkostí. Těchto výhod by si měli uvědomit ti, kdo plánují stavět dům v oblastech, které jsou obzvláště bohaté na dešťové a sněhové srážky. 

V takových případech mohou být nutné speciální systémy ochrany proti sněhu. Šikmá střecha je obvykle dražší variantou. Správně realizovaná šikmá střecha je, ale investicí na dlouhá léta. Navíc nevyžaduje, tak častou údržbu.
 

Funkční výhody

U domů se šikmou střechou lze podkroví (po vhodném zateplení) přestavět na obytné prostory. Způsobuje atraktivní vzhled domu a podporuje optimální a efektivní využití prostoru.

Šikmá střecha také nabízí mnohem lepší parametry odhlučnění než střecha plochá. Další výhodou tohoto řešení je možnost pohodlné instalace fotovoltaických a solárních systémů.

Sečteno a podtrženo, šikmá střecha je investory ceněna především pro její mnohočetné výhody. Pro volbu takového řešení hovoří estetická i technická stránka. Je třeba zdůraznit, že v současné době máme široký výběr materiálů pro šikmé střechy a tím pádem i možnost výběru stylu zastřešení.

Na trhu najdeme produkty klasické i moderní. V každém případě takovýto profil krytiny zvýrazní atraktivní vzhled domu a poskytne vynikající funkční parametry.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 

 

Přečtěte si také

KERAMICKÉ STŘEŠNÍ KOMÍNKY PRO ODVĚTRÁNÍ SANITÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ

Keramická střešní taška - jaké barvy může mít?

Barva keramické tašky má velký význam pro vzhled střechy a samotné budovy. Musí být v souladu s barvou fasády, architektonickým konceptem, okolím a samozřejmě by měla být v souladu s individuálním vkusem obyvatel.  
 

VYBÍRÁME SYSTÉM BEZPEČNÉ STŘEŠNÍ KOMUNIKACE

JE LEPŠÍ MALÁ ČI VELKOFORMÁTOVÁ TAŠKA?

Volba mezi malou a velkoformátovou střešní taškou bude mít dopad nejen na užitné hodnoty střešní krytiny, ale také na estetiku celé budovy. Formát tašek, který zvolíme, musí splňovat naše očekávání a měl by odpovídat fasádě a okolí domu. Tvar a barva jsou také nesmírně důležitým kritériem při výběru a nákupu krytiny.

JAKOU FUNKCI PLNÍ HŘEBENÁČE NA STŘEŠE?

JAKOU FUNKCI PLNÍ HŘEBENÁČE NA STŘEŠE?


Při plánování pokládky nové krytiny bychom měli věnovat mimořádnou pozornost nejen výběru té nejlepší krytiny. Důležitý je také v závislosti na typu krytiny výběr vhodného keramického nebo betonového příslušenství. 
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.)