Jakou funkci plní hřebenáče na střeše?

Jakou funkci plní hřebenáče na střeše?

Při plánování pokládky nové krytiny bychom měli věnovat mimořádnou pozornost nejen výběru té nejlepší krytiny. Důležitý je také v závislosti na typu krytiny výběr vhodného keramického nebo betonového příslušenství. Jedním z nejdůležitějších prvků, které ovlivňují fungování střechy a její vzhled, jsou hřebenáče. Jaká je přesně funkce těchto produktů?

Hřebenáče jsou speciálním typem příslušenství určeného pro montáž na hřebeny a nároží střech. Tyto pojmy definují okraje vytvořené v místě styku fragmentů sklonu střechy. Díky specifickému uspořádání těchto částí střechy jsou hřebenáče tvarovány tak, aby je svým tvarem dokonale ladily. Základní hřebenáče se montují na linii střešní spáry a na začátek jejich sledu se pokládají tzv. počáteční nebo půlkruhové hřebenáče.

Hřebenáče se standardně upevňují kovovými příchytkami. Díky nim zůstává celá konstrukce stabilní  a odolná vůči větru, což je důležité zejména u štítových částí střechy. Při montáži hraje důležitou roli doplňkové příslušenství. K upevnění hřebenových tašek na okrajích se používají tzv. zátky nebo uzávěry. 

Mnoho domů má střechy s více sklony, kde je hřeben spojen dohromady. Proto se v místě jejich spojení používají speciální spojovací prvky, nazývané T-kusy nebo rozdělovací hřebenáč.

Hřebenáče na střeše
Jak se instalují hřebenáče?

Jak se instalují hřebenáče?


V případě keramických tašek je jedním ze způsobů montáže, který může pokrývač použít, použití speciálního systému FIRSTFIX. Ten výrazně zlepšuje a usnadňuje práci, zvyšuje preciznost montáže. U FIRSTFIX není potřeba hřebenová lať, konzoly ani těsnící pásky. Nejdůležitější otázkou je výběr způsobu montáže hřebenových tašek, který se promítne do atraktivní estetiky a vysoké odolnosti proti dešti a větru.

Mezerami ve střeše pod hřebenáči je odváděn vlhký vzduch, který se celou dobu hromadí v našich domovech. Aby ten to proces správně fungoval, musí být prostor sloužící k odvodu vodních pár chráněn před deštěm, sněhem, větrem a různými druhy nečistot. 

První překážkou všem těmto hrozbám jsou hřebenové tašky. Pokud jsou správně instalovány, vlhký vzduch bude odváděn ven. Vnitřní část střechy bude chráněna proti povětrnostním a jiným nepříznivým vlivům.

Hřebenáče jsou dobře viditelným prvkem krytiny – proto je důležitý i jejich vzhled. Co se týče barev a materiálu, vybírají se ve stejném provedení na celou střechu. Stejně jako v případě střešních tašek mohou být hřebenáče keramické nebo betonové a mohou mít různé barvy a povrchové úpravy.

Aby se dosáhlo atraktivního vzhledu hotové střechy, dodávají se někdy elegantní dekorativní tvary. Příkladem takového řešení je dekorativní hřebenáč ve tvaru mušle. Jen použití nejlepších řešení v této oblasti, zajistí vysokou odolnost střechy a její spodní konstrukce a tím i jejich životnost.

Hřebenáče mají na našich střechách dvě důležité funkce. Chrání prostor pod střechou proti vnějším vlivům a umožňují větrání ze spodní části střešní konstrukce. Plní také estetickou část realizované střechy.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.)