Kvalitní hřebenový pás - funkční ochrana hřebene a nároží střechy

Kvalitní hřebenový pás - funkční ochrana hřebene a nároží střechy

Hřeben a nároží střechy patří mezi místa nejvíce vystavená negativnímu účinku povětrnostních vlivů. Proto je tak důležité vybrat správný hřebenový pás a správně ji namontovat. Na co si dát při výběru hřebenového pásu pozor, abyste měli jistotu, že pořídíte funkční střechu na mnoho let?

 

Jakou funkci má hřebenový pás?

Hřeben je okraj střechy, vytvořený na styku dvou kolmic střechy. Tato část střechy je pokryta speciálním typem střešních tašek zvaných hřebenáče. Hřebenáče hrají klíčovou roli při odvětrávání celé střechy. 

Právě přes ně je vyfukován vlhký vzduch z podstřešní konstrukce. Aby byla zajištěna správná funkce hřebene, jsou montovány speciální hřebenové pásy.

Mají dvojí funkci. Za prvé - chrání střechu před škodlivými vnějšími faktory. Zabraňují například tomu, aby se pod střechu dostala dešťová voda, sníh a jiné nečistoty. Za druhé - umožňují jeho správné větrání.

Jakou funkci má hřebenový pás?
Proč se vyplatí investovat do kvality?

Proč se vyplatí investovat do kvality?


Přestože se v souvislosti s rekonstrukcí či stavbou domu může zdát hřebenový pás jako detail, neměli bychom jeho význam podceňovat. Jak jsme již uvedli, je to prvek, na kterém přímo závisí odvětrání střechy. Je důležité, aby byl tento postup proveden správně a celá konstrukce nebyla zbytečně  vystavena degradačním účinkům vlhkosti.

Nedostatečné větrání nejenže sníží komfort žití obyvatel domu, ale může dokonce ohrozit jejich bezpečnost. Výběrem kvalitního hřebenového pásu se těmto problémům vyhneme, zajistíme správnou cirkulaci vzduchu a vysokou těsnost střechy. 

Navíc ji ochráníme před nepříznivými povětrnostními jevy, čímž výrazně prodloužíme její životnost. Případné úspory při nákupu hřebenového pásu jsou velmi krátkodobé a tudíž nerentabilní.

Instalace řešení od renomovaných, zkušených výrobců vám umožní vyhnout se v budoucnu nákladným opravám – což je klíčové pro investice, které nám mají sloužit po mnoho let, jako je střecha.

Co je kvalitní hřebenový pás?

Hřebenové pásy nabízené na trhu se výrazně liší kvalitou i technickými parametry. Je to dáno především tím, že zde neexistuje tzv harmonizovaná norma, která přesně specifikuje požadavky, které musí splňovat výrobky nabízené v této kategorii. Britský standard BS 8612 je nejpřísnější.

To znamená, že jeho požadavky splňují pouze ty nejlepší produkty na trhu. Proto se vyplatí zkontrolovat parametry vybrané pásky s touto normou. Při nákupu bychom měli nejprve věnovat pozornost několika vlastnostem produktu. Dobrý hřebenový pás by měl být:

  • Estetické

Zkontrolujeme, z jakého materiálu je pás vyroben. Kvalitní materiál je zárukou stability a estetického vzhledu. Povětrnostní podmínky ani po delší době negativně neovlivní její vzhled.

Obvykle jsou pásy vyrobeny z vhodné netkané textilie v kombinaci s jednostranně nebo oboustranně lakovaným hliníkovým pásem. Důležitý je způsob, jakým jsou tyto prvky spojovány. Nejčastěji se jedná o šití a proužek lepidla (2-3 mm) nebo estetické spojení proužkem permanentního lepidla o šířce 8 mm. Druhé řešení je rozhodně odolnější vůči natahování. Neomezuje flexibilitu produktu.

Co je kvalitní hřebenový pás?

Pásy jsou na trhu dostupné v rolích o délce až 5 m. Důležitá je i jejich šířka. Ta se u většiny dostupných řešení pohybuje v rozmezí 280-390 mm. Široká páska je zvláště žádoucí v případě velkoformátových tašek s vysokými a těsnost zajišťujícími zámky.

Širší varianta umožňuje nejlepší (estetické a těsné) přizpůsobení formátu s vyským profilem vlny krytiny. Příkladem je páska CREAROLL z nabídky značky CREATON šíře 390 mm, která se bude skvěle hodit na XXL obklady např. SIMPLA nebo TITANIA. Za pozornost stojí barevná nabídka. Dostupnost různých variant v souladu s paletou RAL umožňuje zachovat barevnou konzistenci celé střechy. Použitá barva by měla být odolná vůči povětrnostním vlivům (UV tvrzený lak).

 

  • Funkční

Funkčnost hřebenového pásu je, jak již bylo diskutováno, umožnit účinnou vstupní a výstupní ventilaci v části šikmé střechy. Průměrný výsledek větracího průřezu pásek nabízených na trhu je 150 cm2/m. Nejlepší dostupné produkty nabízejí až o 10 % vyšší ventilační kapacitu ve srovnání s konkurenčními řešeními. V případě pásů CREAROLL nabízených společností CREATON je ventilační plocha 165 cm2 / mb.

Kvalitní hřebenový pás by měl také kompletně chránit konstrukci střechy proti vnikání vody a nečistot do střechy. Je odolný vůči stárnutí, UV záření i vysokým a nízkým teplotám -a to také jeho střední část a butylové lepidlo.

 

  • Snadná montáž

Snadná montáž je způsobena především flexibilitou produktu. Díky této vlastnosti má pokrývač pracující na střeše schopnost dokonale dopasovat pás s tvarem krytiny a jejími zámky. Důležitá je zde také jeho roztažnost a odolnost materiálu,ze kterého je vyrobena, proti praskání a lámání.

Nejlepší pásy poskytují až 25-50% roztažnost při pokrývačských pracech. Neméně důležitý je způsob nalepení pásu na střechu. Butylové lepidlo u CREAROLLu funguje výborně, neboť na střeše z keramických a betonových tašek vytváří pevné spojení.

Čím širší jsou lepicí pásky, tím větší je jistota, že získáme těsné spojení, v nejlepším případě mohou být široké i 30 mm, v horším případě 10 mm. To je důležité zejména pro zajištění optimální přilnavosti na různé povrchy tašek.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 

 

Přečtěte si také

KERAMICKÉ STŘEŠNÍ KOMÍNKY PRO ODVĚTRÁNÍ SANITÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ

KERAMICKÉ STŘEŠNÍ KOMÍNKY PRO ODVĚTRÁNÍ SANITÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ

Keramické střešní komínky pro odvětrání sanitárního zařízení jsou nedílnou součástí systému větrání místností nebo sanitárního větrání v domě. Správně navržené umožňuje vyhnout se nejakutnějším problémům, které může způsobit dlouhotrvající vlhkost.

VYBÍRÁME SYSTÉM BEZPEČNÉ STŘEŠNÍ KOMUNIKACE

VYBÍRÁME SYSTÉM BEZPEČNÉ STŘEŠNÍ KOMUNIKACE

Střešní komunikace není nic jiného než prvky, které umožňují pohodlný a bezpečný pohyb po střeše. Výběr toho nejlepšího systému nejen zvýší naši bezpečnost, ale také usnadní veškeré opravy, montážní nebo čisticí práce související se střechou.

JAKOU FUNKCI PLNÍ HŘEBENÁČE NA STŘEŠE?

JAKOU FUNKCI PLNÍ HŘEBENÁČE NA STŘEŠE?


Při plánování pokládky nové krytiny bychom měli věnovat mimořádnou pozornost nejen výběru té nejlepší krytiny. Důležitý je také v závislosti na typu krytiny výběr vhodného keramického nebo betonového příslušenství. 
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.)