Proč se vyplatí na střechu použít odvětrávácí tašku hřebene?

Proč se vyplatí na střechu použít odvětrávácí tašku hřebene?

Vlhkost hromadící se pod střechou vede k mnoha nežádoucím efektům. Nedostatečné větrání často zkracuje životnost střešní krytiny. To má také negativní dopad na pohodlí i zdraví obyvatel. Můžeme to napravit použitím vhodných konstrukčních řešení. Jedním z nich je keramická  odvětrávací taška hřebene CREATON.

 

Vlhkost - hrozba pro střechu i zdraví obyvatel

„Páry” v našich domácnostech vznikají nepřetržitě. Mohou za to každodenní činnosti jako praní, vaření, mytí nádobí a podobně. My sami vlhkost také produkujeme. Je to zcela přirozený proces. 

Ve chvíli, kdy se páry dostanou pod střechu a nemůžou uniknout, zkondenzují. Výsledná vlhkost podporuje růst hub a plísní, které jsou zdraví nebezpečné. Mohou také nepříznivě ovlivnit vlastnosti tepelně izolační vrstvy a konstrukčních prvků. Výrazně tak zkrátit jejich životnost.

Vlhkost - hrozba pro střechu i zdraví obyvatel
Konstrukce odvětrávaného hřebene CREATON

Konstrukce odvětrávaného hřebene CREATON

Hřeben je speciálním prvkem nejvyšší hrany střechy. Vzniká na průsečíku dvou šikmých ploch střechy proti sobě. Řešení značky CREATON je založeno na použití patentovaného systému v tomto místě, který má zajistit efektivní odvětrávání střešní konstrukce.


Celý systém se skládá z několika dokonale sladěných prvků:

1. Podhřebenová větrací taška krajní

2. Větrací podhřebenová taška

3. Počáteční / koncová uzávěra keramického hřebene

4. Hřebenáč

5. Hřebenáče montované „na sucho“ pomocí patentovaného systému FIRSTFIX. Součástí jsou příchytky hřebenových tašek z nerezové oceli.

6. Upínací drát hřebene

7. Příchytka hřebene

Systém nevyžaduje použití dalších pásů, podpěr nebo hřebenové latě. Celý proces instalace je rychlý a přesný. Prvky, které tvoří plně keramický hřeben, jsou tvarově a barevně sladěny se střešními taškami. Každý z dostupných modelů v nabídce má své unikátní řešení. Celý systém proto vyniká i po estetické stránce.

Jak funguje větraný hřeben


Větraný hřeben využívá přirozeného tahu vzduchu. Vzniká mezi vtokovými otvory v okapu a výstupními otvory v hřebeni. Kolmo umístěné větrací tašky odvádějí přebytečnou vlhkost z konstrukce domu. Tento jev je způsoben rozdílem v úrovních jejich umístění, větrem a ohřevem střechy.

Plocha průřezu výstupu vzduchu je až 230 cm2 na délce 1 běžného metru hřebene. Podle DIN 4108 to stačí pro sklon krokví do 23 m. Správná cirkulace vzduchu není jen ochranou před škodlivými účinky vlhkosti.

Podhřebenové větrací tašky, účinně chrání prostor před pronikáním deště. To platí jak pro ty s vysokými, tak s nízkými úhly sklonu.

Voda neproniká na povrch ani při silném větru, což zajišťuje vynikající ochranu nosné konstrukce proti vlhkosti.

Použitím tohoto typu větrání prodloužíme životnost celého střechy a zajistíme si tak klid na mnoho let. V budoucnu odpadá nákladná údržba. Odvětrání hřebene pomocí podhřebenových větracích tašek je odolné a spolehlivé řešení. A dá nám klid na mnoho let bezproblémového fungování střechy.

Jak funguje větraný hřeben
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).