Pálená a betonová střešní taška

Pálená a betonová střešní taška – kterou si vybrat?

Když stojíme před rozhodnutím o nákupu střešní krytiny, myslíme především na to, aby byla dlouho vydržela, byla bezpečné a samozřejmě dobře vypadala. Pálené nebo betonové tašky, které budou lepší? Abychom vybrali podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí a byli tak s výslednou střechou spokojeni, stojí za to znát oba typy tašek.
 

Pálené střešní tašky – klasika i elegance

Keramické tašky jsou jedním z nejstarších střešních krytin a jsou stále velmi populární mezi investory. Jsou vyrobeny z vybrané vysoce kvalitní hlíny a mají jedinečný vzhled, zdůrazňují prestiž domu a skvěle vypadají na střechách budov v různých architektonických stylech.  Keramické krytiny mají také výborné parametry z hlediska pevnosti, energetické účinnosti a bezpečnosti. CREATON poskytuje svým taškám 50letou záruku používání, nejdelší na trhu (týká se mrazuvzdornosti a absorpci vody).

Povrchovou úpravu keramických obkladů a dlažeb lze zušlechťovat engobováním („NUANCE®“) nebo glazováním („FINESSE®“ a „NOBLESSE®“), díky nimž je odolnější vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a snadno se čistí. Stačí jej občas opláchnout vodou pod vysokým tlakem. Takový povrch je odolný vůči zelenání, vývoji mikroorganismů a usazování znečišťujících látek, proto je ideální pro střechy domů v blízkosti parků a jiných zelených ploch.

Pálené střešní tašky – klasika i elegance
Betonové střešní tašky – vysoký standard a současná řešení

Engobování a glazování také umožňuje vyrábět tašky v různých barvách, což usnadňuje výběr správného modelu pro střechu našeho domu. Keramické tašky mají různé tvary a velikosti, takže je lze použít jak na moderní povrchy (např. ploché tašky SIMPLA, TITANIA), tak na velké jednoduché konstrukce (např. RAPIDO), klasické střechy (např. bobrovka KLASSIK, RATIO nebo SINFONIE). Řešení existují i pro menší, ale složitějších střešní prvky (bobrovky).
 

 

Betonové střešní tašky – vysoký standard a současná řešení

Betonové tašky jsou vyrobeny ze směsi písku, cementu a pigmentů na bázi oxidů železa a vody bez dodatku škodlivých látek. Vyznačují se vysokými estetickými hodnotami a jejich inovativní povrchy odolné proti vyblednutí a působení „stárnutí střechy“ zajišťují výjimečnou odolnost a trvanlivost každé tašky. 

Matný a hladký povrch PLANAR chrání tašky před hromaděním nečistot a pronikáním vody. Lesklý povrch DURATOP PRO se naopak vyznačuje vynikajícími provozními parametry, což také zajišťuje těsnost a elegantní vzhled tašky. 

Barvy a formy, ve kterých jsou betonové tašky k dispozici, např. vlnité GÖTEBORG, HEIDELBERG s tvarem odkazujícím na historické vzory nebo plochých a jednoduchých dlaždic KAPSTADT a v módních barvách, jako je hnědá, černá, glazovaná červená a šedá. Pokud se tedy rozhodneme pro tento typ střešního materiálu, určitě najdetee model, který Vám vyhovuje.

Keramika nebo beton - čas výběru

Keramické a betonové tašky vypadají z dálky velmi podobně, mají podobný tvar i hmotnost. Při jejich výběru se řídíme nejen funkčními hodnotami, ale i dalšími kritérii. Mezi ně určitě patří: rozmanitost nabídky, cena a záruka. Pokud nám jde o co největší výběr, sáhneme po keramických taškách. Pokud chceme spíše levnější variantu, zvolíme betonovou, pokud o co nejdelší trvanlivost – vítězí opět keramická.

Záruka na betonové střešní tašky pokrývá kratší období přibližně 20–30 let a na keramické tašky dokonce až 50 let (tašky CREATON). Pokud nechcete trávit hodně času údržbou a čištěním, vyplatí se sáhnout po keramice.

Betonové modely mohou v závislosti na poloze střechy a klimatických podmínkách vyžadovat častější čištění, a tedy i více peněz. Oba typy tašek mají podobné požadavky na instalaci - jsou používány na střechách se sklonem od 10° (s doplňkovou ochranou) až do 65°. Jsou také „posuvné“, takže je lze pokládat s velkou tolerancí mezi roztečí latí, a to jak při renovaci staré střechy, tak při stavbě nového domu. Zastřešení má chránit a zdobit dům po mnoho let, takže při rozhodování o koupi tašek stojí za zvážení všechny výhody a nevýhody, aby byla naše volba plně promyšlená a uspokojivá.

 

Keramika nebo beton - čas výběru
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).