Kdy se vyplatí pořídit si na střechu plně probarvenou krytinu?

Kdy se vyplatí pořídit si na střechu plně probarvenou krytinu?

Plné probarvení je proces spočívající v dodání jednotné barvy keramické tašky v celém jejím řezu. Toto řešení zvyšuje estetickou hodnotu krytiny, na úkor něco vyšší ceny výrobku za 1 m2. Co je to vlastně za proces a kdy se vyplatí vybrat si na střechu produkt za trochu vyšší cenu?


Jak se vyrábí probarevné keramické tašky?

U plně probarvených střešních tašek vzniká barevný korpus přidáním příslušného pigmentu v ranných fázích přípravy materiálu, ze kterého bude výsledný produkt tvořen. Připravená hlína se pečlivě mele a míchá s pigmentem, dokud se nezíská homogenní hmota.

Plně probarvené střešní tašky jako je PREMION nebo CANTUS, procházejí v případě značky CREATON speciálním procesem výpalu, který nazýváme KERALIS®.

Naše střešní tašky jsou vypalovány při teplotě přes 1100 °C, čímž vzniká korpus s homogenní strukturou a barvou v celém jeho řezu. Barva získaná uvnitř je podobná barvě užité na povrchu. Vysoká hustota jílu vyplývající z použitého procesu znamená, že naše střešní tašky mají velmi nízkou nasákavost. V případě střešní tašky PREMION je to jen cca 5-6%. Výsledkem je výrobek s vynikající funkčností a mrazuvzdorností.

Probarevné keramické tašky
Plně probarvené střešní tašky - PREMION

Plně probarvené střešní tašky - PREMION 

Kdy je plně probarevná keramická taška ideálním řešením?

Díky použití přídavných pigmentů a použití speciálních výrobních postupů, jsou plně probarevné tašky o něco málo dražší než standardní modely. I tak může volba tohoto typu produktu, být v některých situacích ekonomicky výhodnějším řešením. Tento typ střešních tašek ocení především majitelé bungalovů a členitou střešní architekturou.

V těchto případech je zvláště častá potřeba dělat přířezy na míru, například kolem střešních oken, komínů, krytů vikýřů atd. Obvykle jsou tyto místa dobře viditelné z úrovně země. Plné probarvení nám umožní vyhnout se použití dodatečných prací spočívajících v přetírání řezaných ploch tašek, jejichž korpus má přirozenou barvu pálené hlíny.

Zde jsou mimořádně nápomocné akrylové barvy v barvě engoby nebo glazury, díky kterým můžeme eliminovat hliněný odstín v řezu tašky. Instalace probarevných tašek na střechu ve výsledku šetří čas pokrývače, a tím snižuje náklady na více práce. Tento typ výrobku je výbornou volbou pro střechy, které jsou z různých důvodů vystaveny mechanickému poškození. U krytiny vyráběné tradiční metodou je každé poškození, větší škrábance nebo odštípnutí úlomku tašky hned viditelné a odhalí jádro tašky v přírodní hliněné barvě. Plné probarvení tašky ve hmotě zajišťuje zachování jednotné barvy střechy i v případech popsaných výše.

Nejsme tedy primárně nuceni, vyměňovat poškozené tašky. V případě keramických střešních tašek CREATON zvyšuje životnost také použití technologie KERALIS®. Takto vyráběný model PREMION trojnásobně převyšuje parametry stanovené DIN EN 1304. Pokud se rozhodnete pro plně probarvenou střešní tašku, můžeme si být jisti, že vyšší cena 1m2 krytiny bude kompenzována vynikající kvalitou s těmi nejlepšími kvalitativními parametry.

Úspory nákladů, které bychom museli vynaložit v souvislosti s tím, aby pokrývač provedl jakékoli úpravy na střeše komplikovaného/členitého tvaru, můžeme vynaložit na nákup kvalitnějšího výrobku. Plně probarvená taška také pomůže, vyhnout se nutnosti výměny jednotlivých kusů v případě drobného poškození ktytiny.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.)