Jaké jsou typy střech?

Jaké jsou typy střech?

Jednou z nejdůležitějších otázek, se kterou se musí každý investor potýkat, je výběr typu střechy. Toto rozhodnutí má mnoho důsledků. Promítá se mimo jiné do estetických hodnot celého objektu a živostnosti střechy vůči povětrnostním vlivům – větru, dešti a sněhu. Volba konkrétních řešení také přímo ovlivňuje cenu celé investice.
 

PROČ ZÁLEŽÍ NA TYPU STŘECHY?

Z estetického hlediska je střecha prvkem, který korunuje celkový vzhled domu. Typ střechy ovlivňuje i celkový vzhled celé konstrukce. Například tradiční stavitelství je charakteristické velkými sedlovými střechami a moderní architektura – ploché střechy. Pro estetiku stavby je důležitý i velikost sklonu střechu.

Při výběru nejlepšího řešení bychom se neměli řídit jen vzhledem domu. Zásadní je také přizpůsobení typu střechy okolí a místním povětrnostním podmínkám. V některých případech může být výběr omezen i plánem územního rozvoje platným v daném území.

Sklon a tvar střechy ovlivňuje mimo jiné efektivní odvod vody, odolnost proti větru a tepelnou izolaci domu. Typ střechy, který zvolíme, závisí také na tom, zda bude možné zřídit obytné podkroví. Je také na místě připomenout, že tvar střechy má velký význam pro cenu celé investice a v některých případech může vyžadovat i nákup konkrétního typu střešní krytiny.

Valbová střecha (polo valba nebo valba)

Střešní taška GÖTEBORG

Sedlová střecha

Střešní taška SIMPLA

V současnosti jsou nejoblíbenější řešení:


1. Sedlová střecha

Skládá se ze dvou šikmých ploch, které mohou mít různé vělikosti sklonu. Tento oblíbený a klasický typ střechy se velmi často používá pro rodinné domy - dodává jim tradiční vzhled. Jeho přednosti byly nyní oceněny i v moderním stavebnictví.

Příkladem mohou být v současnosti oblíbené rekonstruované stodoly k bydlení. Ve srovnání s jinými možnostmi je taková střecha poměrně levná. Účinně chrání celou konstrukci před povětrnostními vlivy. V ideálním případě jako střešní krytina tohoto tvaru poslouží tašky ve formátu XXL - ekonomické z hlediska spotřeby a doby montáže, například keramická TITANIA, KODA nebo SIMPLA od CREATON.


2. Valbová střecha (polo valba nebo valba)

Jedná se o velmi oblíbený tvar střechy, kterou investoři často zvolí. Varianta stanu bez hřebene má čtyři šikminy sbíhající se v jednom centrálně umístěném vrcholu. Dokonale zdůrazňuje proporční tvar budov na čtvercovém půdorysu.

Na valbové střeše v plášťovém provedení mají sklony tvar lichoběžníků (na delší straně) a trojúhelníků (na straně kratší). Svým vzhledem odkazuje ke klasickým architektonickým stylům – tento typ řešení se používal mimo jiné v noblesních sídlech. Zde se budou skvěle hodit klasické tašky i moderní modely, například keramická FUTURA nebo DOMINO od CREATON. Pokud je při montáži střechy vyžadováno mnoho dořezů tašek, vyplatí se zvážit nákup modelů probarvených ve hmotě - PREMION nebo CANTUS.

 

3. Mansardová střecha

Jedná se o variantu sedlové nebo valbové střechy. Na střeše jsou plochy rozděleny na dvě části s různými sklony. Díky tomuto postupu je možné pohodlně využít půdní prostor. Mansardová střecha má dlouhou tradici a její kořeny sahají až do francouzského baroka.

Po estetické stránce se vyznačuje velmi elegantním a stylovým vzhledem. Montáž mansardové střechy vyžaduje použití tašek příslušného tvaru, tzv mansarda nebo zlomená. V nabídce CREATON jsou navíc boční mansardové tašky, které nám umožní tuto část střechy esteticky zakončit. Značka CREATON takové řešení nabízí u většiny svých keramických modelů. Jak pro ty, které mají klasický i moderní tvar.

 Valbová střecha (polo valba nebo valba)

Střešní taška KAPSTADT

Plochá střecha

Střešní taška SIMPLA

4. Pultová střecha

Tato střecha, jinak označovaná jako jednospádová, sestává pouze z jedné šikminy, obvykle s malým úhlem sklonu. Je ideální pro střechy delší a s malou šířkou. Pultová střecha je poměrně jednoduchá technická varianta, a proto i v celu levné řešení. Za pozornost stojí i možnost estetického a odolného zakončení horní hrany střechy – tzv. pultu. Pultové tašky jsou v tomto případě ideální.

V nabídce CREATON jsou dostupné pro keramické i betonové modely - například betonový plochý model KAPSTADT. Takové tašky účinně a trvale, na rozdíl od lemování, chrání střechu před deštěm a pronikáním nečistot.

 

5. Plochá střecha

Na rozdíl od názvu nejsou tyto typy střech zcela ploché - jejich sklon může být až několik stupňů. Toto řešení je vhodné zejména pro moderní domy. A co víc, umožňuje libovolně pracovat se vzhledem domu, aniž by se výrazně navyšovaly náklady. Téměř každou plochou střechu lze využít jako prakticky využitelný prostor – například terasu s rostlinami. Je však třeba připomenout, že z ploché střechy musíme odstranit nahromaděný sníh, což může být někdy problém, když se dům nachází v oblastech se silnými sněhovými srážkami.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).