Jaké jsou hlavní výhody použití keramických tašek na střeše?

Jaké jsou hlavní výhody použití keramických tašek na střeše?

Keramická taška je krytina, která se vymyká ostatním možnostem mnoha výhodami. Vyznačuje se mimo jiné odolností proti větru či korozi, vynikající tepelnou a zvukovou izolací. Významnou částí investorů je také považována za nejestetičtější řešení střech. A jaké další výhody plynou z použití keramických střešních tašek?
 

Výhody použití této krytiny lze zaznamenat již v počáteční fázi její pokládky. Keramické tašky padnou svým tvarem dobře do ruky a díky tomu je jejich přenášení pohodlné a bezpečné. Příkladem je plochá keramická taška DOMINO o rozměrech cca 257 x 436 mm nebo nadčasový CANTUS ve formátu cca 262 x 450 mm produkce CREATON.

Spolehlivě zabalené v minibaleních po 4-5 kusech usnadňují pokrývači manipulaci s krytinou při pokládce střechy. Pokládku celé střechy zase urychlí výběr tašek ve formátu XXL, například keramická TITANIA o rozměrech cca 324 x 515 mm nebo SIMPLA o cca 300 x 500 mm.

Výhodu této krytiny oproti jiným lze spatřovat i ve způsobu uchycení. Originální příchytky, dokonale přizpůsobené danému modelu, pevně fixují tašku k lati a tím stabilizují i celou střechu. Všechny montážní prvky - příchytky nebo šrouby - jsou skryté pod přesahy. Snadno se schovají v přesně naprojektovaných zámcích nebo systémově navržených montážních otvorech. Zajišťují tím maximální těsnost a dokonalý vizuální efekt celé střechy.

Originální příchytky, dokonale přizpůsobené danému modelu
Keramická taška je velmi odolná proti poškození

Případné další úpravy střechy pro nás nebudou složité. V případě potřeby keramickou tašku snadno demontujeme. U drobného poškození, poškozené tašky snadno vyměníme za nové nebo v extrémním případě vyměníme celou střechu, klidně za jiný model s podobnou hmotností a podobnou tolerancí rozteče latí.

A co víc, ke keramické tašce nainstalujeme jakékoli další příslušenství (např. střešní komunikační systém) pevně a bezpečně pomocí speciálně navržených systémových řešení. V nabídce CREATON je toho příkladem hliníková nosná taška, která je doplňkovou taškou ke všem systémovým prvkům v nabídce.

Velmi dobré tepelně izolační vlastnosti jsou další důležitou výhodou tohoto řešení. Prostor pod střechou z keramických tašek se v horkých dnech vlivem slunečního záření ohřívá mnohem méně.

Tento typ krytiny nám zajistí i výbornou zvukovou izolaci. Dopadající dešťové kapky na keramickou krytinu jsou téměř neslyšitelné. Tyto výhody se přímo promítají do komfortu užívání místností v podkrovích.

Keramická taška je velmi odolná proti poškození. Její povrch je zpevněn různými typy povrchových úprav a tělo tašky je vyztuženo žebrováním. Vzhledem k použité surovině (hlína) zůstává povrchová úprava zcela odolná vůči korozi, která může postihnout plechové střešní krytiny.

Při rozhodování o takovém řešení si můžeme být jisti, že estetiku naší střechy nezkazí rez. Moderní povrchy poskytují elegantní vzhled a jsou také účinnou ochranou, která zaručuje barevnou stálost a ochranu proti všem povětrnostním vlivům.

Keramická krytina se vyznačuje vysokou odolností vůči vysokým i nízkým teplotám. Pod jejich vlivem je její rotažnost minimální. Takže bez ohledu na panující počasí zůstane střecha vždy těsná. Keramická taška je díky své hmotnosti méně citlivá na vítr než lehká střešní krytina. Střechu nepoškodí ani nárazové poryvy. Tato vlastnost může mít velký význam, když se střešní práce provádějí v silném větru.

Za zmínku také stojí, že pod keramickou střešní krytinou dochází ke kondenzaci vlhkosti mnohem méně často než pod krytinami z jiných materiálů. Proto jsou i postřešní fólie méně namáhány a tím je i dřevěná střešní konstrukce chráněna před vlhkostí. Tím se zvyšuje životnost celé střechy chránící náš dům.

Všechny tyto výhody dělají z keramické krytiny nejlepší volbu při hledání vysoce kvalitního řešení. Tento typ krytiny kombinuje atraktivní estetiku s vynikající odolností vůči povětrnostním vlivům a zároveň poskytuje pohodlí obyvatelům domu. Nabídka značky CREATON zahrnuje mnoho modelů keramických střešních tašek lišících se formátem, povrchem a barvou, díky čemuž si snadno vybereme produkt vhodný pro naše potřeby.

Keramická krytina se vyznačuje vysokou odolností vůči vysokým i nízkým teplotám
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).