Jaká je funkce povrchové úpravy keramické tašky?

Jaká je funkce povrchové úpravy keramické tašky?

Povrchová úprava keramické střešní tašky – glazovaný nebo engobovaný – plní četné funkce, které se přímo promítají do řady vlastností produktu, který bude položen na naší střeše.
 

Přírodní keramická taška bez dalších ochranných povrchových vrstev má klasickou cihlovou barvu s mírnými barevnými odstíny. Takováto taška na sebe snadno váže nečistoty a v průběhu let se její odstín mírně změní.

Takový efekt je zvláště žádoucí na střechách historických nebo historicky stylizovaných objektů. Obzvláště ceněné jsou zde historické typy střešních tašek, jako jsou čtvercové tašeky, srdcoveky a bobrovky.

Chceme-li, aby naše střecha měla roky sytou barvu a byla odolná proti usazování nečistot a mechu, vyplatí se zvolit keramickou tašku s glazovanou nebo engobovanou povrchovou úptavou.

Povrchové úpravy keramické tašky
Vzhled keramické střešní tašky

Vzhled keramické střešní tašky

Glazovaný nebo engobovaný povrch se skládá z jemně mletých jílových prášků s přídavkem pigmentů a vysoce kvalitních skleněných materiálů. Glazury a engoby se liší obsahem glazury. Čím větší je (glazura), tím hladší a lesklejší je povrch tašky. Díky tomu je hotový produkt hladší a méně náchylný vůči nečistotám. Prach a mechy se na takovém povrchu neusazují.

V procesu glazování nebo engobování může mít krytina matný nebo lesklý vzhled, stejně jako téměř jakoukoli barvu. Ta je díky nanesenému nástřiku hluboká a stenorodá.

 

Odolnost vůči vlivům prostředí

Nástřik ovlivňuje nejen estetiku, ale i funkční vlastnosti výrobku. Tavená glazura v něm obsažená, účinně chrání tašku. Díky glazuže nebo engobě získává lepší odolnost vůči nečistotám, růstu mechů a povětrnostním vlivům. Hladký, sklovitý povrch je nejlepším řešením, když se náš dům nachází v blízkosti lesa nebo zeleně.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).