Jak vybrat střechu, která je odolná vůči silnému větru?

Jak vybrat střechu, která je odolná vůči silnému větru?

Jedním z extrémních povětrnostních jevů, které v současnosti poměrně často postihují naši zemi, jsou prudké a velmi silne poryvy větru. Přestože známe hurikány, horské bouře a vichřice vanoucí rychlostí až 150 km/h, překvapují nás hurikány, tornáda a turbulence vzduchu překračující rychlosti až 380 km/h. Donedávna považované za vzácný jev v našem klimatickém pásmu mohou způsobit vážné škody. Jak tedy těmto klimatickým jevům čelit a chránit svůj domov před jejich vlivy?

Již dlouho je známo, že střecha je zodpovědná za ochranu budovy před povětrnostními vlivy. Odolá i silným poryvům větru za předpokladu, že bude správně konstruována a bude položena na pevné konstrukci. 

Problematika zabezpečení střechy by se proto neměla omezit na dodatečná opatření, ale měly by učinit patřičné kroky již v počáteční fázi projekce potažmo realizace.

 

První krok – navrhneme konstrukci

Pokud chceme, aby střešní krytina odolala proměnlivým poryvům větru, měli bychom zajistit odpovídající návrh/projekt, který zohledňuje všechny detaily týkající se jejího typu. Odolnost střechy proti větru je ovlivněna například sklonem střechy, úrovní hřebene, typem konstrukce a plochou.

Nejdůležitějšími prvky v konstrukci krovu jsou krokve, vazníky, sloupky a vzpěry – čím více jsou správně provázané a více zabezpečené, tím větší má konstrukce stabilitu a pevnost. Proto by měl být zvolen vhodný způsob svázání konstrukce, aby byla střecha chráněna jak před náporem silného větru, tak před sací silou zvířeného vzduchu.

Aktuálně platné normy požadují montáž upevňovacích prvků do střešní konstrukce na okrajích - v hřebeni, úžlabí, okapu, u střešních oken, komínů, vikýřů a nároží. V těchto místech může být síla větru až dvakrát silnější než na jiných místech. I když taková povinnost neexistuje, stojí za zvážení i zpevnění středové konstrukce, protože umístění upevňovacích prvků po celé ploše ovlivňuje životnost střešní krytiny. Návrh konstrukce by měl být také přizpůsoben oblasti, ve které dům stavíme. Ve větrných oblastech by měla být dodatečně zesílena.

V České republice máme pět zón zatížení větrem. Většina země se nachází v oblasti slabších poryvů (zóna I, II a III). Větší síla větru se vyskytuje v zóně IV . Nejsilnější je v zóně V, srdce kraje Vysočina, Jeseníky, Krkonoše… .

Pálená taška TITANIA je elegantní, funkční a trvanlivá taška.

Pálená taška TITANIA je elegantní, funkční a trvanlivá taška. 

Krok druhý – vybereme krytinu

Mnoho výrobců střešních krytin tvrdí, že jejich výrobek je odolný vůči bouřkám. Neexistuje však materiál, který toto stoprocentně zajistí. Stojí za to věnovat pozornost jednoduchému pravidlu: čím více materiál váží, tím obtížnější je jeho nadzvednutí.

Například 1 m2 střešní krytiny z keramických střešních tašek KODA váží cca 46 kg/m2, v případě betonových tašek KAPSTADT je ​​to cca 50 kg/m2. Při použití těžkých krytin, tedy keramických a betonových střešních tašek, tedy postavíme mnohem odolnější střechu než s použitím plechových šablon. Případně poslouží i střechy z přírodní břidlice a vláknocementových šablon. Navíc pod těžkou krytinou musí být vždy provedena pevnější konstrukce, což přispívá ke zlepšení odolnosti celé střechy.

Střešní tašky mají také těsně přiléhající hluboké zámky, které je pomáhají vzájemně spojovat, přesné zámky umístěné na spodní straně tašky, zlepšují její stabilní polohu na vodorovné střešní lati. Materiály jako plechové střešní šablony, vlnité střešní panely a asfaltové šindele jsou sice relativně lehké ale mnohem méně odolné vůči větru. Kromě samotné hmotnosti je důležité i uspořádání krytiny. Ty, které lze pokládat nahusto, mají menší rozměry, ale větší hmotnost (střešní tašky obecně), vytvářejí lepší bariéru pro extrémní podmínky.

Dalším argumentem ve prospěch střešních tašek je fakt, že při poškození střechy je lze snadno vyměnit opravou jednotlivých kusů na malé ploše. U velkoformátových plechů bývá poškozena velká část nebo dokonce celá konstrukce včetně krovu, což výrazně prodlužuje dobu opravy a vystavuje nás vyšším nákladům.

 

Krok třetí – poskytujeme další zabezpečení

Na zpevnění střešní krytiny má podstatný vliv správná montáž, jejíž součástí jsou vhodné upevňovací prvky. Krytiny, jako jsou keramické a betonové střešní tašky, obvykle zůstávají slícované na střeše vlivem vlastní hmotnosti, a to i v místech, kde je vliv síly větru větší, tedy u okapu, u hřebene, okolo střešních oken, výlezů a komínů, zde se používají speciální štítové střešní tašky. 

Pro maximální zajištění odolnosti střechy se vyplatí zvážit dodatečné zpevnění pomocí příchytek pro uchycení střešních tašek k latím a vhodně určit počet připevňovacích bodů v závislosti na typu konstrukce, sklonu střechy a místním podmínkám.

Obvykle se doporučuje připevnit každou třetí nebo každou druhou střešní tašku diagonálně a navíc je nutné každou boční, hřebenovou a valbovou tašku připevnit s konstrukcí střechy (střešní latí). Pokud však máme velmi strmou střechu nebo se dům nachází ve zvýšené větrné oblasti, musíme všechny střešní tašky zajistit příchytkou v celé ploše. 

Na druhou stranu, bez ohledu na specifičnost budovy, všechna místa vystavená zatékání by měla být dodatečně zajištěna speciálními střešními pásy (např. CREAROLL od CREATON), které posílí těsnost střechy.

Betonová taška GÖTEBORG značky CREATON

Betonová taška GÖTEBORG značky CREATON

Použitím kvalitních střešních fólií bude ideálním způsobem ochrany hlubších vrstev střechy, ale i interiéru budovy před větrem. Navíc lepené přesahy fólie pomocí dvojitých pásků zabraňují větru odsátí teplého vzduchu z izolační vrstvy mezi krokvemi a zvyšují tak komfort užívání. Pro ochranu konstrukce se také doporučuje zpevnit štítovou stěnu. Pokud jsou stěny tenké, nebudou odolávat silným poryvům, proto je potřeba je zakončit obvodovým věncem. Velmi vysoké stěny jsou vyztuženy cihlovými pilastry nebo železobetonovými pilíři.

Dalším praktickým nápadem je instalace bočního zavětrování, tj. přední desky připevněné k horní části budovy, i když nemá okap. Zabraňuje oddělení střešních tašek a v případě plechových šablon i celých plechů. V případě trámové konstrukce krokve nebo límce může být nahrazena vnější krokví. Ale okap je zakončen tzv. okapovou deskou, která navíc slouží jako základna pro uchycení okapů.

Střecha je prvkem stavby, který chrání náš dům před větrem, deštěm, kroupami a sněhem. Proto je jeho správné provedení tak důležité. Vzhledem k zesilování extrémních povětrnostních podmínek však potřebujeme nejen moudrost investorů, kvalitní výrobky a odbornou montáž, ale také přísnější stavební normy, na které odpovědní a renomovaní výrobci střešních krytin dlouhodobě kladou důraz.

 

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).