Jak vybrat hřebenový pás na střechu?

Jak vybrat hřebenový pás na střechu?

Hřebenový pás je jedním z prvků spojujících dva sklony střechy. Hlavním úkolem hřebenového pásu je zabránit vnikání dešťové vody pod krytinu a umožnit proudění vzduchu z větrací mezery střechy ven. Málokdo si uvědomuje důležitost větrání, proto se výběru hřebenových pásů příliš nevěnuje, nemluvě o tom, že někteří investoři o jejich existenci na vlastní střeše ani nevědí. 
 

Hřebenový pás - důležitý prvek odvětrání šíkmé střechy

Vyplatí se poznat fenomén odvětrání konstrukce střechy, při které hraje důležitou roli hřebenový pás. Značná část vlhkosti z vnitřku budovy je díky kvalitní střešní fólii odváděna do větrací mezery střechy, tedy do prostoru mezi fólii a tašky.

Odtud by měla být přebytečná vlhkost za pomoci komínového efektu u šikmé střechy šířeného od okapu přes hřebene odvedena ven. V tomto okamžiku je pás navržen tak, aby umožnil úniku vlhkého vzduchu.

Pokud je použit pás s malou větrací plochou/schopností a v důsledku toho neumožní  hnanému prodění vzduchu, vlhkost odvézt, zůstane tato vlhkost v konstrukci střechy. To v kombinaci s vyššími teplotami podporuje růst hub a plísní. 

Hřebenový pás - důležitý prvek odvětrání šíkmé střechy

To má za následek výrazné zkrácení životnosti dřeva, tašek, ocelových prvků, jako jsou hřebíky, montážní šrouby apod. Obdobného efektu dosáhnete, když hřebenový pás umožní pronikání dešťové vody pod střešní tašky.

Hřebenový pás – kritéria pro výběr správného produktu

Hřebenový pás – kritéria pro výběr správného produktu

Hřebenový pás je nejčastěji kombinací vlnitého hliníku a různých druhů netkaných textilií. Aby pás plnil svoji funkci co nejefektivněji, je důležité vybrat ten správný pro konkrétní krytinu a také kvalitu jejích jednotlivých prvků. Jedním ze základních výběrových kritérií zajišťujících těsnost spoje v hřebeni střechy je šířka hřebenového pásu přizpůsobený šířce horních zámků tašek. Například nabídka hřebenových pásů CREAROLL od CREATON obsahuje dvě šířky: 390 mm pro tašky SIMPLA a TITANIA a 310 mm pro ostatní modely keramických a betonových tašek.

Dalším kritériem výběru je velikost větracího prostoru. V případě pásky CREAROLL perforovaná polypropylenová netkaná textilie zaručuje skvělé ventilační vlastnosti na úrovni 165 cm2/m. Jedná se o nejvyšší deklarovanou hodnotu na trhu. 

Tento velmi důležitý parametr zaručuje správné odvětrání prostoru mezi krytinou a střešní fólií. Díky tomu je střešní konstrukce neustále odvětrávána, a tím se prodlužuje její životnost. Důležitým prvkem hřebenových pásů je použitý hliníkový pásek. Dostatečně pevný, vyrobený z kvalitní hliníkové slitiny, zajišťuje komfort montáže bez rizika prasklin a tím nežádoucích netěsností. 

V případě hřebenových pásů CREAROLL se hliníkový pásek o tloušťce 125 mikronů díky použití butylového pásu 25 mm se zvýšenou hustotou a vysokou odolností proti UV záření trvale spojí s jakýmkoli povrchem keramických a betonových střešních tašek.

Hluboké zvlnění hliníkové pásky zaručuje roztažnost až 25%, což nám poskytuje komfort montáže prakticky na jakýkoli model střešní tašky. Velkým komfortem pro zhotovitele je dodatečné vyztužení pásu netkané textilie umístěné uprostřed pásu. To usnadňuje správné napnutí a pevné připojení na hřebenovou lať.

Nejčastěji se na Českém trhu můžete setkat s hřebenovými pásy, jejichž jednotlivé prvky jsou navzájem spojeny prošíváním. Bohužel se jedná o dosti slabé spojení, které se při používání většinou poškodí jako první. Prvky hřebenového pásu CREAROLL od CREATON se spojují pomocí vysoce kvalitního lepidla.

Získání estetického vzhledu na střeše vyžaduje výběr všech jejích prvků v co nejpodobnějších barvách. Díky hřebenovým pásům CREAROLL máme na výběr ze 4 oblíbených barev na trhu: 

  • červená (RAL 8004),
  • hnědá (RAL 8017), 
  • šedá (RAL 7015),
  • černá (RAL 9004). 

Jsou odolné vůči škodlivým účinkům UV záření. Vhodnou volbou barvy doplňků způsobí jednotný a estetický celek.

Prvky hřebenového pásu CREAROLL od CREATON se spojují pomocí vysoce kvalitního lepidla.
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.)