Jak vybrat dobrou betonou střešní krytinu?

Jak vybrat dobrou betonou střešní krytinu?

Výběr dobré betonové střešní tašky se může zdát jako skličující úkol. Jednotlivé modely se liší nejen tvarem, velikostí a barvou, ale také mnoha technickými parametry, které ovlivňují jejich použitelnost. V našem krátkém průvodci vám řekneme, na co byste si měli dát pozor, abyste si vybrali dobrou betonovou střešní tašku, která vám bude sloužit mnoho let.

 

Berte ohled na faktory, které mohou určit výběr betonové střešní tašky

V první řadě se vyplatí ověřit, zda pozemek, na které dům stavíte, je zahrnut v plánu územního rozvoje pro stavbu domu. Pokud ano, musíte návrh přizpůsobit platným předpisům, například výběrem konkrétní barvy nebo tvaru střechy.

Výběr krytiny může do značné míry určit i architektonické řešení domu. Zde má velký význam stupeň její složitosti a sklon střechy. Výrobce obvykle udává minimální sklon, pro který lze daný model krytiny použít.

Před nákupem si proto nezapomeňte ověřit její technické parametry. Rovněž stojí za to věnovat pozornost velikosti samotných tašek. Pro vícespádové střechy se složitými tvary jsou mnohem lepší tašky menší tašky. Větší - na jednoduchých nebo sedlových střechách.

Betonová střešní taška HEIDELBERG

Betonová střešní taška HEIDELBERG

Vyberte si model betonové střešní tašky, který si bude líbit mnoho let

Paleta dostupných barev krytin se zaměřuje především na klasické a univerzální odstíny, jako jsou: červená, hnědá, černá, různé odstíny šedé. Mezi nimi jistě najdete ten, který bude esteticky ladit se vzhledem vašeho domova.

Mezi betonovými střešními taškami dostupnými na trhu snadno najdeme modely vhodné pro klasické i moderní střechy. Ty s vlnitým tvarem (připomínajícím oblíbený tvar „S“) a efektní, odkazující na historické modely „mnich-jeptiška“ (střídavě konkávní a konvexní), jsou perfektním řešením pro tradiční domy. Na střeše tvoří elegantní, charakteristické vlny.

Pro moderní architektonické tvary nabízejí výrobci ploché poloché tašky. Dostupné v matném nebo lesklém provedení jsou skvělou alternativou k exluzivním keramickým krytinám, např. na trhu oblíbenému modelu KAPSTADT od CREATON.

Betonová střešní taška GÖTEBORG

Betonová střešní taška GÖTEBORG

Vyberte si povrch nejen krásný, ale i funkční

Důležitým rozhodnutím je také výběr povrchové úpravy krytiny. Aplikovaný nátěr výrazně ovlivňuje konečný vzhled střechy. Zde budete mít většinou na výběr z matného nebo lesklého provedení. Kromě estetické hodnoty má i ochrannou funkci prodlužující životnost tašky. Povrchová úprava ovlivňuje její odolnost proti zabarvení – hotová střecha je vystavena stálému působení UV záření. Proto se vyplatí zkontrolovat, zda je nátěr na krytině odolný proti vyblednutí vlivem slunce. Bez ohledu na to, zda zvolíte lesklý nebo matný povrch je důležité, aby vybraný produkt měl co nejhladší povrchovou úpravu. Usnadní to odstranění nečistot usazených na taškách třeba i za pomocí dešťové vody.

Například povrchová úprava tašek DURATOP PRO u tašek CREATON „má hydrofobní vlastnosti”, díky nimž voda stéká z tašky v podobě kapiček a chrání střechu před usazováním nečistot. Má hladký povrch a tím usnadňuje odstraňování prachu, mechu a plísní.


Ověřte si nejdůležitější stavební řešení cementové střešní tašky

Když najdete krytinu, která vám tvarově i barevně vyhovuje, je na čase podívat se na jeho parametry. Zajištění toho, aby se vybraný model ukázal jako stabilní a odolný, nevyžaduje podrobné odborné znalosti. Základní činností by měla být kontrola, zda splňuje normu PN EN 490. Tento dokument definuje několik technických požadavků na betonovou střeční tašku. Dozvíte se mimo jiné zda výrobek splňuje předpoklady mrazuvzdornosti.

Během testů musí vydržet ideálně alespoň 25 cyklů zmrazování a rozmrazování. Dokument obsahuje také informace o obecné pevnosti tašek, jak snadno se mohou poškodit, tedy minimální pevnosti při zatížení.

Vyplatí se zkontrolovat, zda byl vybraný model navržen tak, aby byla zajištěna maximální těsnost. Za tuto vlastnost jsou zodpovědné správně postavené zámky tašky.

Pro výrobce jsou pokyny norem obvykle referenčním bodem, protože tento dokument specifikuje nejnižší přípustné parametry. V popisech některých krytin najdete informaci, že je daný model výrazně převyšuje - někdy i několikanásobně. To vám pomůže najít řešení, které je obzvláště robusní a kvalitní.
 

Vyberte si střešní tašku, která se snadno instaluje

To vám ušetří čas i peníze. Nákup betonové tašky, které se rychle a snadno instalují, usnadňuje pokrývači práci.

Díky tomu zkrátí dobu potřebnou k dokončení celé střechy, a tím sníží časouvou i finanční náročnost pokládky.

Vyplatí se věnovat pozornost i tomu, zda vybraný výrobce poskytuje kromě střešních tašek i další betonové funkční prvky střechy. Jako jsou například krajové tašky, větrací tašky, poloviční tašky nebo betonové uzávěry hřebene, dále například doplňky pro sněhovou ochranu nebo střešní komunikaci další univerzální příslušenství.

Speciální montážní řešení, doporučené střešní membrány/folie a hřebenové pásy zajistí, že střecha bude co nejtěsnější a nejodolnější.

To vám může v blízké budoucnosti ušetřit náklady na opravy a rekonstrukce střešního pláště.

Betonová krytina Creaton odolá i bouřce a náročným povětrnostním podmínkám. „Aby to bylo možné, je nutné zajistit jejich správnou montáž.“

Betonová střešní taška KAPSTADT

Betonová střešní taška KAPSTADT

Přečtěte si záruční opdmínky! Ověřte si, jaké jsou záruční podmínky a s čím můžete po zakoupení betonové střešní tašky počítat!

Důležitým prvkem, který si musíte přečíst, jsou záruční podmínky. Dodržením tohoto kroku se vyhnete nepříjemným překvapením v případě jakýchkoliv komplikací v budoucnu. Při čtení záruky se vyplatí věnovat pozornost nejen její délce a rozsahu plnění. Důležitá jsou také všechna pravidla týkající se její platnosti.

V případě pochybností je nejlepší kontaktovat odborníka v místě prodeje dané značky a získat od něj další informace. Výrobci betonových tašek nabízejí pro své výrobky různé záruční doby. Značka CREATON poskytuje nabetonové krytiny záruku až 30 let v souladu v souladu s podmínkami uvedenými na stránkách www.creaton.cz.
 

Betonová střešní taška GÖTEBORG

Betonová střešní taška GÖTEBORG

Vyberte si výrobce s mnoholetými zkušenostmi a širokou nabídkou

Při nákupu střešních tašek se vyplatí zvolit nabídku od známé značky. Výběr produktu z portfolia renomovaného výrobce zajistí, že krytina bude v odpovídající kvalitě. Bude mít skvělé technické parametry a bude splňovat všechny požadované normy.

Dlouholeté zkušenosti vyplývající z přítomnosti na trhu znamenají, že jsou tašky nabízeny za konkurenceschopné ceny při zajištění moderních, inovativních výrobních metod. Výběr známého a v oboru uznávaného výrobce vám také dá jistotu, že za pár let bude taková společnost na trhu stále přítomna.

Těchto pár jednoduchých tipů je asi vše, co potřebujete k vědomému výběru dobré betonové krytiny vědět. Před zahájením nákupu stojí za to věnovat pozornost různým funkčním hodnotám.

Díky tomu bude vaše střecha působit nejen esteticky, ale budete mít dobrý pocit, že jste udělali vše pro to  aby měla střecha i dlouhou životnost. Čas strávený kvalitní přípravě se do budoucna nepochybně vyplatí. Díky tomu se budete moci těšit z estetické kvalitní, funkční střechy po mnoho let.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).