Jak správně připevnit keramické střešní tašky

Jak správně připevnit keramické střešní tašky

Střecha je část domu, která je nejvíce vystavena nepříznivým povětrnostním vlivům. Proto je důležité chránit ji a tím i sebe před jejich negativními vlivy. Jak tedy správně připevnit keramické střešní tašky, aby byla vaše střecha odolná, bez ohledu na počasí za oknem?


Upevnění keramické střešní tašky a zóny zatížení větrem

Pokládka střechy z keramických střešních tašek patří mezi řešení, která vyžadují vysokou preciznost provedení. Hmotnost celé střechy z keramických střešních tašek umožňuje odolávat příčným a podélným silám působícím na střechu. Jen správná montáž v souladu s pravidly pokrývačského umění však ochrání vaši střechu před odtržením jednotlivých tašek velmi silným větrem.

Podle toho v které oblasti se nachází váš dům, bude i v různé míře vystaven výskytu větrných smrští, vichřic, deště a blesků. Proto by se ve fázi jeho výstavby měla brát v úvahu jeho geografická poloha.

Upevnění keramické střešní tašky a zóny zatížení větrem
Připevnění keramické střešní krytiny

Připevnění keramické střešní krytiny

Kvalitní příchytky zajišťují efektivní a stabilní upevnění keramické střešní tašky ke střešní lati. Každý z modelů krytiny nabízených společností CREATON má svůj typ příchytky. Například keramická střešní taška TITANIA je pevně připevněna k lati pomocí zavěsné příchytky.

Jeden konec je zaháknutý za spodek latě a druhý konec na boční zip střešní tašky. TITÁNI lze montovat  i pomocí příchytky přibité ke střešní lati. Na druhé straně je taška připevněna speciální sponou ve tvaru „T“, která drží dvě střešní tašky položené vedle sebe.

Příchytky CREATON jsou odolné vůči nepříznivým povětrnostním vlivům. Montáž se provádí v několika jednoduchých krocích, což přispívá ke zkracení doby pokládky krytiny a zvyšuje přesnost montáže.

V případě plochých modelů (Simpla, Domino) originální řešení montáže umožní vyhnout se fenoménu „zvlnění“ krytiny na střeše. To se běžně stává, pokud se rozhodneme použít nekvalitní univerzální montážní příchytky.

Příchytka pro keramickou střešní tašku nejen účinně chrání krytinu před silným větrem. Je to také dodatečné bezpečnostní opatření pro daný sklon střechy. Počet upevňovacích bodů se určuje na základě specifikace provedení nebo místními stavebními předpisy. Je-li předpisem požadováno, musí být alespoň každá třetí střešní taška připevněna diagonálně. Příchytky by měly být montovány rovnoměrně po celé ploše střechy. Existují tři různé způsoby upevnění: každé tašku, každé druhé nebo každé třetí tašky.

Střešní tašky by měly být připevněny příchytkami v celé ploše střechy. Jen toto řešení zvyšuje ochranu před silnými vlivy větru. Potřebný počet a jejich typ závisí na: lokalitě stavby (větrná zóna), výšce objektu/domu a typu střešní konstrukce, typu střechy (pultová nebo sedlová), sklonu střechy, typu střešních tašek, velikosti střechy.

Důležité je připevnit hřebenové a krajové tašky k latím, za použítí šroubu, které je třeba umístit v místech před připravených montážních otvorů. Pro pokrývače je to velká výhoda, která urychluje a zvyšuje přesnost montáže.

Upevnění hřebenových tašek

Důležité je také správně připevnit a namontovat hřebenáče. Můžeme je namontovat pomocí speciální hliníkové svorky a příslušných šroubů. Osvědčeným řešením montáže této části střechy je také systém FIRSTFIX.

Patentované řešení značky CREATON umožňuje „suchou“ montáž hřebenáče. K tomuto účelu se používá svorka z nerezavějící oceli, montážní drát a sada svorek. Celý postup montáže je rychlý a přesný. Díky němu získáte extrémní odolnost střechy vůči silným dešťům a bouřím. Díky optimálnímu odvětrávání celé konstrukce se prodlouží také její životnost. Řešení je spolehlivé a estetické.

Nejlepší volbou je použití originálních systémového příslušenství, které nabízí výrobce střešní krytiny. Jen tak si můžeme být naprosto jisti, že zvolené řešení montáže zaručí tu nejvyšší kvalitu.

Střecha tak bude spolehlivě chráněna před bouřemi, vichřicemi, deštěm... . Získáme odolnost a trvanlivost bez ohledu i na náhlé změny počasí.

Upevnění hřebenových tašek
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).