Jak snížit náklady na střechu?

Jak snížit náklady na střechu?

Jak snížit náklady na střechu? Tuto otázku si často kladou investoři, protože střecha je jedním z nejdražších konstrukčních prvků budovy. Její životnost a dlouhověkost závisí na kvalitě použitých materiálů a jejich správné instalaci. Kterou krytinu zvolíme - betonovou tašku, pálenou tašku nebo jiné řešení, by měly určovat faktory, jako je účel použití budovy, lokalita, tvar střechy a samozřejmě rozpočet. Aby byla naše střecha pevná, estetická a ekonomická, a tedy šitá na míru našim snům, musíme tuto investici pečlivě naplánovat.
 

Jaký materiál vybrat?

Z určitého úhlu pohledu neexistuje lepší a horší střešní krytina. Nejpopulárnější z nich jsou plechové střechy, betonové tašky a pálené tašky.

V závislosti na technických vlastnostech jsou určeny pro různé typy střech, např. plechové střechy jsou ideální pro budovy s lehkou konstrukcí, ale ne ve všech terénech, protože ne všechny jsou odolné vůči mechanickým (poškrábání větví) a atmosférickým faktorům (slábne při vystavení UV záření) a některé z nich rychleji podléhají korozi.

Tento relativně levný materiál, jehož cena je srovnatelná s betonovými taškami, se při použití na šikmých střechách ukázuje jako méně efektivní - investiční náklady zvýší množství odpadu a materiál a práce budou dražší.

Jak snížit náklady na střechu?

Důkazem kvality je odolnost

Pálené střešní tašky jsou sice dražší než plechová řešení, ale také odolnější - jejich životnost se odhaduje až na 100 let. (společnost CREATON poskytuje na keramické dlaždice až 50letou záruční dobu v souladu se záručními podmínkami). Zatímco u plechových střech se životnost odhaduje na více než 20 let, pokud nedojde k poškození jejich povrchu, například při nesprávném řezání nebo montáži - poté se může rez objevit už během několika let.

Kromě toho, keramické tašky dokáží účinně izolovat podkroví od nežádoucích zvuků, jsou odolné proti větru, proti zelenání, růstu mikroorganismů a ukládání znečišťujících látek.

Tvar střechy a náklady na realizaci

Tvar střechy a náklady na realizaci

Čím jednodušší střecha, tím levnější - nejvýhodnější je zvolit sedlovou střechu, na kterou použijeme méně materiálů, bez ozdob, střešních oken a vikýřů. Tento typ střechy je méně pracný a její realizace je snazší.

Vícestupňové střechy se složitější geometrií povrchu automaticky generují vyšší náklady kvůli zvýšené potřebě materiálů: dřevo na krov, hlavní krytina, střešní příslušenství, střešní fólie, izolační materiály atd. V úvahu je třeba vzít také vyšší náklady na práce pokrývačů.
 

Na čem by se nemělo šetřit?

Určitě na kvalitě, kterou lze zajistit materiály od renomovaných výrobců a zkušených odborníků. Kdysi populární ekonomická řešení vyklízejí pole profesionálům, protože se ukazuje, že úspory vynikající z vlastní práce jsou zdánlivé a výrazně zvyšují riziko stavebních chyb. Ty způsobí, že i materiál nejvyšší kvality nemusí poskytovat výkonové parametry deklarované výrobcem a přispěje ke ztrátě záruky. Také nestojí za to šetřit na příslušenství, které spolu se základní krytinou tvoří integrovaný střešní systém.

I když jsou označovány jako doplňkové, střešní příslušenství plní velmi důležitou funkci. Umožňuje nejen estetické zakončení všech hran, což je zvláště důležité v případě keramických tašek, příštup ke   komínu, možnost větrání, ale také napomáhá odolnosti střechy a bezpečnosti těch, kdo pod ní bydlí.

Ačkoliv jsou dražší než základní tašky, nestojí za to na nich šetřit, protože vynechání některých prvků nás může vystavit nákladné renovaci nebo nutnosti nové úpravy střechy. Například nedostatek ventilačních tašek může bránit správné cirkulaci vzduchu pod střešní krytinou a v důsledku toho dokonce vést k hnilobě krovu a oslabení celé konstrukce. Mělo by se také pamatovat na to, že výrobci poskytují dlouhodobé záruky pro danou krytinu pouze v případě, pokud používáme originální příslušenství.

 

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).