Vizuálně hravé datové centrum v Lovani

Vizuálně hravé datové centrum v Lovani

Budova datového a energetického centra v areálu Univerzitní nemocnice v Lovani vyvrací předsudky o potřebných, ale esteticky nedotažených technických stavbách.

Datové centrum v belgické Lovani se rozkládá na ploše téměř 6000 čtverečních metrů a vůbec není nevyhnutelným technickým narušitelem akademického prostředí.

Ve skutečnosti zvyšuje toto významné energetické a datové srdce univerzitní čtvrti vizuální přitažlivost celého areálu.

Fasáda téměř bez oken

Pro zabezpečení maximální funkčnosti a bezproblémového provozu byla třípodlažní budova navržena jako neprůhledná. Na větrání proto slouží několik vzduchotechnických otvorů. Nachází se zde jen málo míst, která mohla být realizována jako prosklená. Jde například o dvě schodiště na obou bočních stranách a prostory v prvním patře.

Od prvního patra jsou obvodové stěny zhotoveny z prefabrikovaných betonových bloků s vnějším zateplením. Povrchovou úpravu tepelně-izolačních panelů tvoří černý akrylový nátěr. Na obvodové stěny je ukotvena podkladová hliníková konstrukce, na níž jsou uchyceny lamely o šířce 600 mm z vláknocementových panelů EQUITONE [textura].

Tyto panely se standardně dodávají jako velkoformátové v maximálním rozměru 1,25 x 3,1 m. V závislosti na požadavku architekta je lze formátovaním velmi jednoduše upravit na požadovaný tvar.

Tato sekundární fasáda slouží jako přídavná tepelně izolační vrstva a zároveň jako štít před nepříznivým vlivem povětrnostních podmínek a proti degradujícím účinkům UV záření. Desky jsou také nehořlavé, stálobarevné a recyklovatelné, přičemž výrobce deklaruje jejich dlouhou životnost. Kromě ochranné funkce je nezanedbatelný i estetický přínos materiálu, který svým tvarem a barvou propůjčuje budově atraktivní vzhled.

Vizuální divadlo na technické budově

Na místech, kde jsou obvodové stěny uzavřeny, jsou lamely nainstalovány se sklonem 30°. Při čelním pohledu z dálky se tato vnější fasáda jeví jednolitě, přičemž lze vnímat její zřetelnou horizontální strukturu. Při pohledu pod úhlem se zdá, že se lamely sbíhají směrem ke vzdálenému a ztrácejícímu se bodu. Zblízka se při pohledu směrem nahoru mezery mezi lamelami stále více rozestupují.

Před prosklenou částí fasády jsou lamely osazeny se sklonem 60°. Díky tomu vytvářejí další zajímavý vizuální prvek, který se mění v průběhu 24. hodin. Během dne je prostor za lamelami tmavý. Když se však rozsvítí světlo uvnitř budovy, pozadí září jasným světlem.

Vizitka budovy

Datové centrum, Univerzitní nemocnice, Gasthuisberg Campus v Lovani, Belgie
Architekti: THV AR-TE – de Jong Gortemaker Algra – STABO architecten
Spolupracovníci: Maurits Algra, Tycho Saariste, Iwein Meyskens
Investor: Univerzitní nemocnice, Lovaň v Belgii
Realizace: 2013
FOTO: Marcel Van Coile

Čisté linie modelu keramické střešní krytiny Domino umožní vyniknout křivkám moderních i tradičních střech. Díky spotřebě tašek od 12,4 ks/m² patří mezi hospodárné střešní krytiny. Lze ji použít na novostavbách, ale i při rekonstrukci střechy, již od sklonu 15° (při vodotěsném podstřeší).

Nenechte si ujít nové články.

Janka pracuje ve firmě CREATON od 2012 a je zodpovědná za marketingové aktivity pro Českou i Slovenskou republiku v oblasti střech a fasád a občas přispívá novými články do blogu.