Odborník radí: střešní lepenka nebo střešní fólie?

Odborník radí: střešní lepenka nebo střešní fólie?

Jedním z nejdůležitějších úkolů počáteční krycí vrstvy je ochrana stavby proti pronikání vlhkosti. Může pocházet z kondenzace tvořící se pod střešní krytinou, stejně jako z dešťových kapek nebo tajícího sněhu zavátého pod střešní tašky. Zvláštní ochranu vyžaduje zejména izolační vrstva, která vlivem vlhkosti ztrácí své tepelně izolační vlastnosti. K její ochraně se používají speciální předběžné krycí materiály - střešní fólie nebo asfaltový pás. Každý z nich má své specifiké vlastnosti.

Asfaltový pás je starší řešení. V některých regionech je však stále přítomen díky místním střešním tradicím. Kvalitní střešní lepenka zabraňuje pronikání vlhkosti do budovy. Svým tvarem a složením (obsahuje hodně živičných látek) je velmi těžký, což má vliv na komfort montáže. Střešní lepenka je nepropustný materiál – díky tomu také zadržuje vlhkost hromadící se pod střechou.

Střešní fólie jsou moderním materiálem. Vyznačují se nízkou hmotností na metr čtvereční, díky čemuž se snadno instalují. Poskytují dobrou izolaci proti vlhkosti přicházející zvenčí budovy. Zároveň díky své vícevrstvé konstrukci účinně odvádějí vlhkost zevnitř domu.

Střešní fólie jsou moderním materiálem
Střešní fólie - jako modernější řešení a s více výhodam

Díky tomu umožňují správné odvětrávání objektu, zejména tepelně izolační vrstvy, vyrobené například z minerální vlny.

Díky speciálním funkčním vrstvám použitým ve fólii je vlhkost, která pronikla izolační vrstvou, odváděna z celého povrchu materiálu směrem ven. 

Při použití střešní lepenky může vodní pára unikat pouze hřebenem, pokud je vytvořena patřičná odvětrávací mezera nebo jsou ve střeše umístěny větrací komínky nebo větrací mřížky. Jejich instalace však obnáší více práce a dodatečné náklady.

Oba typy materiálů se také liší svými montážními postupy. Před položením asfaltového pásu na střechu je třeba připravit bednění. Pokud pokládáme fólii, používá se bednění většinou při nízkém sklonu střechy.

Pod střechou krytou asfaltovým pásem by měla být mezi izolační vrstvou a bedněním ponechána ventilační mezera. V případě fólie může být izolace v kontaktu se střešní fólii. Vlhkost bude z konstrukce odcházet i když není žádná větrací mezera.

Asfaltový pás každým rokem ztrácí na popularitě. Střešní fólie - jako modernější řešení a s více výhodami - volí většina profesionálních pokrývačů. Odborníci ji doporučují pro nízkou hmotnost na metr čtvereční, snadnou montáž, vysokou odolnost proti pronikání vlhkosti zvenčí a také lepší schopností odvětrávání kon střechy vyplývající z odvodu vodní páry z konstrukce budovy.


Porovnání jednotlivých modelů střešních fólií CREATON 

Parametr

UniBLACK

UniBLACK+

SolidBLACK

SolidBLACK+

DuraBLACK+

ProBLACK+

Materiál

Polypropylen

Polyester

+ polyuretan

Gramáž (g/m2) 

160 g/m2

160 g/m2

190 g/m2

190 g/m2

250 g/m2

210 g/m2

Třída voděodolnosti 

W1

Paropropustnost (Sd)

0,03

0,04

0,12

Požární klasifikace

F

B/D*

Teplotní odolnost °C

-40/+80 °C

-40/+120 °C

Odolnost proti UV záření (měsíce)**

3

6

Pevnost v tahu podélně/příčně (N/50mm)

320/210

320/220

400/300

 
Minimální úhel sklonu střechy (stupně)

16

12

7

Lze použít na plné bednění

X

X

X

X

X

X

Lze použít na fasády

X

X

X

X

X

X

Dva integrované lepicí pásky

-

X

-

X

X

X

Šířka lepicích pásků

-

50/80mm

-

50/80mm

110/110mm

 
Rozměry role (m)

1,5 x 50 m

Celková množství fólie v roli (m2)

75 m2

Počet rolí na paletě (ks)

33

30

27

-

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).