Odborník radí: Správná montáž střešního úžlabí

Odborník radí: Správná montáž střešního úžlabí

Střešní úžlabí, nazývané také úžlabí, je důležitým prvkem konstrukce střech s komplexní architekturou. Je to místo setkání svahů, které se setkávají pod úhlem menším než 180°. Konkávní prostor střešního úžlabí je vystaven povětrnostním vlivům – zejména proudícímu dešti. Montáž tohoto prvku proto vyžaduje zvláštní pozornost a přesnost.

Úkolem střešního úžlabí je odvod dešťové vody ze dvou sousedních střešních svahů. Díky svému tvaru se sníh snadno hromadí a drží se ve vytvořené prohlubni. Střešní úžlabí je proto neustále vystaveno vlhkosti. Správnou montáží tohoto prvku se však zabrání pronikání vody pod střechu, což by mohlo mít za následek poškození její konstrukce, vlhnutí tepelně izolačních vrstev a vznik vodních skvrn uvnitř objektu.

Nejoblíbenějším typem střešního úžlabí používaného v bytové výstavbě (rodinné domy) je plechové střešní úžlabí. Aby správně plnil svou funkci, musí být správně nainstalován. To nejprve vyžaduje správnou přípravu podkladu. Prostor pod střešním úžlabím se doporučuje překrýt dvojitou vrstvou překryvného materiálu,  střešní membránou CREATON.

Toto řešení výrazně snižuje riziko netěsností. To je důležité zejména při silných deštích nebo při velkém množství sněhu. Voda za těchto okolností nemůže volně odtékat do žlabu, couvá a může skončit pod svahem.

Pálená taška TITANIA
Pálená taška TITANIA

Plechový prvek údolního žlabu by měl být osazen tak, aby voda mohla volně stékat od hřebene směrem k okapu - v ose napojení svahu. K tomuto účelu používáme haftry, tedy speciální násady, nazývané také žáby nebo tlapky. Neměly by se používat hřebíky nebo šrouby vrtané přímo skrz úžlabí do latě. Pokud se propíchne, může způsobit netěsnost, což může mít za následek vlhkost a poškození střechy a následné nákladné opravy.

Keramické nebo betonové střešní tašky se pokládají na správně namontované plechové prvky. Musí však být řezány pod vhodným úhlem, aby odpovídaly úhlu střešního úžlabí. Během tohoto kroku je důležité udržovat rovné linie. Vzhledem k tomu, že úžlabí je exponovaná část střechy, mohou jakékoli nedokonalosti vést k nevzhlednosti sklonu střechy. Je třeba také pamatovat na to, že linie řezu střešních tašek vstupujících do údolí by měla být posunuta od osy údolí nejméně o 5 centimetrů - to umožní volný, nerušený tok dešťové vody.

Menší prvky se upevňují na speciální příchytky určené pro řezané střešní tašky. Lze je také – po navrtání – připevnit na latě pomocí speciálního střešního drátu z nerezové oceli.

K utěsnění spáry mezi svahy se používá speciální pěnový klín. Lepí se na povrch údolí, pod linii řezaných střešních tašek, takže zůstává neviditelný. Toto řešení účinně chrání spáru, zabraňuje pronikání sněhu a různých druhů nečistot pod povrch.

Údolní žlab je mimořádně důležitou součástí střešní krytiny. Na jejím pečlivém a správném provedení závisí nejen těsnost spáry mezi svahy, ale také estetika celé střechy.

 

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).