Engobovaná nebo glazovaná střešní taška – kterou si vybrat?

Engobovaná nebo glazovaná střešní taška – kterou si vybrat?

Střešní tašky jsou krytinou s mnoha přednostmi - elegantní vzhled, vysoká životnost, výborné užitné parametry. Abychom pro nás vybrali ten nejlepší produkt, budeme muset učinit důležitá rozhodnutí týkající se nejen jejich tvaru nebo velikosti, ale také typu povrchu: engoba nebo glazura. Každé z těchto řešení má své výhody.

Engoby a glazury jsou nátěry, díky kterým můžeme povrchu keramické tašky dodat matný nebo lesklý vzhled a také téměř jakoukoli barvu.

Skládají se z ušlechtilých jílů s přídavkem různých anorganických pigmentů, nanášených před procesem výpalu. Pro získání hladkého glazovaného povrchu se kromě práškové hlíny používá vysoce kvalitní drcený skleněný materiál. Čím více, tím lesklejší je povrch tašky.

Volba mezi těmito dvěma možnostmi je především estetickou záležitostí. Naše rozhodnutí by tedy mělo záviset především na našem vlastním vkusu. Nezapomeňte však také sladit povrch střechy se vzhledem okolí. Vyplatí se zvolit řešení, které co nejatraktivněji splyne s krajinou (i barevně). Ve výsledku získáme dojem estetické harmonie a uceleného, ​​promyšleného designu.

Použití specifického typu nátěru se do jisté míry promítá i do ochrany střechy proti nečistotám a její odolnosti vůči okolnímu prostředí.

Glazované střešní tašky dobře fungují u domů v blízkosti lesa. Poskytuje vynikající ochranu před účinky vlivu prostředí. Na hladkém, homogenním glazovaném povrchu je minimalizována možnost usazování mechů a lišejníků.

Střešní tašky s tímto typem nátěru mají také větší samočistící schopnost. Dešťové kapky stékající po nich odstraňují nečistoty nahromaděné na povrchu.

Sortiment keramických střešních tašek CREATON zahrnuje elegantní glazované tašky FINESSE a NOBLESSE v široké škále barev, jako jsou modely FUTURA, PREMION, RATIO nebo hladká taška KLASSIK.

Za úvahu také stojí, že lesklá plocha odráží světlo. Za slunečného dne mohou být velké střechy pokryté tímto typem tašek pro řidiče náročné. Myslete na to při stavbě nebo rekonstrukci domu v blízkosti rušných silnic. Engobované tašky mají elegantní, matný nebo saténový povrch.

Střechy jimi pokryté jsou velmi oblíbené – dokonale zapadají do aktuálních trendů. Tyto výrobky mají nižší samočisticí schopnost než glazované, ale na jejich matném povrchu není vidět přirozená nečistota – prach, pyl a jiné nečistoty.

Esteticky a trvanlivě vyhraněné keramické tašky s povrchem NUANCE v nabídce značky CREATON jsou výbornou investicí, která nám zajistí odolnou a pevnou střechu na léta. Z engobovaných tašek s největším počtem barevných variant je třeba jmenovat modely OPTIMA, MAGNUM a BALANCE.

Volba mezi glazovanými a engobovanými dlaždicemi je do značné míry věcí našeho vkusu. Oba produkty se vyznačují velmi dobrými technickými parametry.

Před nákupem se však vyplatí znát výhody jednotlivých řešení. Pokud vezmeme v úvahu všechny možné záležitosti, včetně specifičnosti nejbližšího okolí domu, budeme schopni učinit zcela promyšlené a přesné rozhodnutí.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).