Na byty má investor pořadník

Na byty má investor pořadník
na-byty-ma-investor-poradovnik-1170x585

Grösslingová ulice v Bratislavě je bezesporu prestižní adresa. Volných parcel je tu pramálo, ale investor vycítil příležitost na dobrou investici.

Na pozemku někdejší sklářské výroby stály nesourodé obytné stavby a dílny. Nešlo o objekty, které by spadaly pod památkovou ochranu. Postupně se podařilo skoupit všechny byty a nebytové prostory, zbourat původní objekty a připravit volnou plochu na výstavbu nového bytového domu. Jelikož jde o centrum města, startovací byty samozřejmě nepřicházely v úvahu, investor se zaměřil na movitější cílovou skupinu. Tomu odpovídá i skladba bytů, jejich počet a dispozice. Ty dvoupokojové jsou otočené jen do dvorní strany, ty větší mají okna tak na uliční fasádě, jakož i na té otočené do dvora. S výstavbou se začalo v polovině roku 2012, kolaudovalo se v květnu tohoto roku. Dnes je všech 13 bytů s velkorysou, ale velmi efektivní dispozicí rezervovaných se seznamem náhradníků, kdyby si někdo rezervaci rozmyslel. Byty jsou pro klienty připraveny jako holoprostory.

Pod správným úhlem

V suterénu mají obyvatelé k dispozici dobře přístupnou garáž s otevřeným parkováním pro 18 automobilů a sklepní kobky oddělené od sebe zděnou stěnou. V přízemí je přichystán prostor na jednu obchodní provozovnu. Volná část dvora je volně k dispozici vlastníkům bytů. Investor tam připravil malou oddechovou zónu se zelení a dřevěným altánkem. Otázkou je, nakolik ji budou obyvatelé skutečně využívat, ale třeba přiznat, že výhled do upraveného dvora z lodžií na vyšších podlažích je rozhodně příjemný.

Detailní pohled na zpracování fasády pomocí panelů EQUITONE

Objem objektu doslova sformovala světlotechnická norma, která ukázala, že novou hmotu nelze přirozeně začlenit do stávající kompaktní zástavby, a to ani tehdy, pokud by tam původně stál objekt stejně vysoký jako sousední domy. Horní podlaží nového objektu by totiž stínily obytným místnostem bytů na druhé straně Grosslingovej ulice. Nedalo se jinak – aby investor maximálně využil okleštěný potenciál parcely, nejvyšší podlaží ustupují tak, aby úhel prosvětlení zůstal zachován. Z architektonického hlediska úroveň římsy nelichotivě skáče, což je jasným důkazem toho, že v centru města nemohou platit stejné podmínky prosvětlení jako někde na venkově.

Nenápadný luxus

Architekti z ateliéru Cube design pojali objekt tak minimalisticky a nadčasově, jak se v případě bytového domu dalo. Barevnost zvolili střídmou, ale vyhnuli se osvědčené monochromatické skládačce. Odklonili se směrem k jemné béžové v kombinaci s tmavě šedou na přízemí a na ustoupeních podlažích. Gro obou fasád pokrývá fasádní obklad EQUITONE jako vrchní vrstva provětrávané fasády, na horních podlažích je nýtovaný, v parteru a na ustoupeních podlažích od ulice je lepený na nosnou konstrukci.

Čelní pohled na bytový dům z ulice

Kromě toho, že se dají poškozené desky v případě potřeby vyměnit, v parteru na ulici mají i povrchovou antigrafitovou úpravu, což je v našich podmínkách, bohužel, potřebná a ceněná věc. Ostatní fasádní plochy pokrývá bílá omítka. K luxusnějšímu vzhledu přispívá i zábradlí z mléčného vyběleného skla a černé rámy velkoformátových oken. Lodžie navrhli architekti dostatečně prostorné, aby se daly pohodlně zařídit exteriérovým sezením.

Zajímavým detailem jsou dřevěné podlahy na dřevěných roštech se zabudovaným skrytým odvodněním lodžií. Architekti při naší obhlídce pochválili vydařenou realizaci a investora, který trval na kvalitně vyhotovených detailech s použitím kvalitních materiálů. Jednoduché plochy neprůhledného zábradlí, velkých oken a fasádního obkladů tvoří příjemnou nadčasovou kombinaci.

Dřevěné podlahy na dřevěných roštech se zabudovaným skrytým odvodněním lodžií.

Pro vedlejší objekty z 30. let minulého století je bytový dům na Grosslingovej 50 elegantním sousedům s designem, který se neokouká, a co je důležité, dá se dobře udržovat. Ačkoliv byl dům postaven pro náročnější klientelu, nepředvádí se okázalým luxusem, zůstává kultivovaně střídmý až nenápadný.

Text: Mária Nováková | Dokumentace: Arca Capital Slovakia | Foto: Cube design Dano Veselský